Skip to content
Kezdőlap » “Szeretnénk, hogy a jövő generációjának hangát is meghallják!”

“Szeretnénk, hogy a jövő generációjának hangát is meghallják!”

  Szittyai Bálint az EU Future Talks rendezvényen a migráció és menekültek témáit feldolgozó munkacsoportba került, ahol témák szerint csoportosították a legfontosabb pontokat és konkrét javaslatokat is megfogalmaztak. Ami pedig a legfontosabb, hogy a konferencia záró napján megrendezett plenáris ülésen, a salzburgi tartományi parlamentben kérdéseket is megfogalmaztak a  jelenlevő négy EU-parlamenti képviselőnek, amelyek továbbításra kerülnek az EU Parlament számára. 

  De mi is zajlott ebben a munkacsoportban? Olvassátok el, igazán hasznos lesz!


  Az Akzente Salzburg Europe Direct Center által szervezett három napos EU Future Talks rendezvényre az ausztriai Salzburgban került sor. Hat szomszédos EU-tagállam 50 fiataljának volt részvételi lehetősége, hogy megvitassák az EU jövőjét. 

  “Szeretnénk, hogy a jövő generációjának hangát is meghallják!”

  A konferencia során a résztvevők négy munkacsoport közül választhattak, amelyek az EU leginkább égető aktuálpolitikai kérdéseit ölelték fel.  A migráció és menekültek témakörrel foglalkozó csoport vezetője Doris Widra osztrák migráció-ügyi szakértő volt. Gyors ismerkedés után ötletbörzét tartottunk majd konkrét kéréseket fogalmaztunk meg Európa jövőjéért.

  A téma kidolgozásához elengedhetetlen volt a jelenlegi jogállás ismerete és a fiatalok szakmai tudása.  A workshop első felében meghallgathattuk egy szakértői előadást az EU migrációs szabályrendszeréről. Miután megismertük a törvényi eszköztárat, rajtunk volt a sor, hogy megfogalmazzuk kéréseinket es aggályainkat a jelenleg fennálló rendszerrel szemben. Ezen ötletek kidolgozásában minden fiatal aktívan részt vett és végül demokratikus úton döntöttük el a prioritási sorrendet.

  Megvitattuk azt is, hogy mit tehetünk, hogy a migrációs szabályozásokat politikailag is elfogadhatóbbá tegyük. Egyik legfontosabb szempontnak az tűnt, hogy kiemeljük, hogy a migráció önmagában nem rejt veszélyeket. Mi több, statisztikai összefüggés van egy adott ország gazdasági fejlettségi szintje és a bevándorlók iránti nyitottsága között.   Olyan kérdésekre is kiterjedt a beszélgetésünk, mint az agyelszívás, vagy az EU Blue card. Ez a kártya magasan képzett EU-n kívüli állampolgárok legális migrációját teszi lehetővé.

  Mindazonáltal ugyanis nem elég, hogy megfelelő feltételeket teremtünk a bevándorláshoz, ha az EU magához vonzza a fejlődésben lévő országok képzett munkaerejét, ezen országoknak nem marad növekedési perspektívája. A migráció és bevándorlás tehát egy fontos témakör az EU jövőjével kapcsolatban, emellett gyakran használt politikai eszköz. 

  A workshop végeredménye a bal oldali képen látható: témák szerint csoportosítottuk a legfontosabb pontokat a rózsaszín körökben. A konkrét javaslatokat alatta a fehér alapon zöld szövegek tartalmazzák. 

  A pénteki plenáris ülésre a salzburgi tartományi parlamentben került sor, ahol mind a négy munkacsoport két kérdést fogalmazhatott meg a jelenlevő négy EU-parlamenti képviselőnek. Fontos megjegyezni, hogy a képviselők a teljes politikai spektrumot reprezentálták, a jobboldaltól a zöld pártig terjedően. Ezután ígéretet tettek, hogy kérdéseinket továbbítani fogják az EU Parlamentnek.

  A munka mellett jutott időnk belekóstolni az salzburgi kultúra és gasztronómia gyöngyeibe, hála nagylelkű vendéglátóinknak, akik végig készségesen a rendelkezésünkre álltak. 

  A konferencia fő céljai a fiatalok közvetlen reprezentációja a döntéshozatalban és a kapcsolatteremtés. Ezen események alkalmával különböző országban élő, hasonló érdeklődésű fiatalok ismerkednek meg egymással, amelyek gyümölcsöző szakmai és személyes kapcsolatokká válhatnak az évek során. A rendezvény sikeressége vitathatatlan, ez a mondat foglalja leginkább össze a konferencia hangulatát: „Mindannyian európainak éreztük magunkat és egy közös ügyért álltunk ki, a származási országtól függetlenül.” 

  Köszönöm a Pact4Youth-nak, hogy részese lehettem!