Skip to content
Kezdőlap » Fiatalokkal és a nyílt tudománnyal a zöld átállásért

Fiatalokkal és a nyílt tudománnyal a zöld átállásért

  Az Ifjúsági Paktum Egyesület és a GILE Alapítvány programja az Európai Ifjúsági Évhez kapcsolódott. Célja, hogy bevonja a fiatalokat, és párbeszédet indítson a zöld és digitális átmenetről, valamint felkeltse az érdeklődést a tudományos megközelítések és eredmények irányába.

  Az esemény témái a zöld és digitális átállás, foglalkoztathatósági készségek, nyílt tudomány, kutatás és fejlesztés, valamint a fenntartható fejlődési célok voltak.

  A program az Ifjúsági Paktum Egyesület elnökének, Kárász Istvánnak az előadásával kezdődött, aki az Európai Unió Zöld politikai irányelveit és kutatásait mutatta be, majd Rácz Zsófia, volt ENSZ ifjúsági delegált, a Regionális Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa beszélt a fenntartható fejlődési célokról kitérve az egyén felelősségére és lehetőségeire a területen. 

  Az átfogó előadásokat követően a word café módszert alkalmazva a résztvevő fiatalok csoportokban vitathattak meg konkrét témákat, amely eszmecsere folyamatos és produktív volt.

  ![éthltráélz](https://cms.pact4youth.hu/uploads/ethltraelz_a13802dd2a.jpeg)

  Az asztaloknál tapasztalt és fiatal szakértők ültek, akik aktívan megosztották tudásukat és új perspektívákat nyújtottak a world café ülések során.

  Szabó Róbert bemutatta a modern vállalatok igényeit a munkavállalók felé és rávilágított a fiatalokban rejlő készségekre és a saját erősségeikre, valamint azok fejlesztési lehetőségeire.

  Tarjányi Dóra a startup világában szerzett tapasztalatait osztotta meg, kreatív formában, bemutatva a frissen végzett egyetemistától a laborvezetőig a feladatköröket és készségeket, valamint a startup munkakörnyezetet és annak kihívásait. 

  ![honlapra2](https://cms.pact4youth.hu/uploads/honlapra2_9aabd365d8.jpeg)

  Rácz Zsófia asztalánál a résztvevők fejlesztették ismereteiket a 17 fenntartható fejlődési célról és azok integrációjáról. Megvitatták, hogy az egyik területen tett intézkedések hogyan befolyásolják a többi területen elért eredményeket, és hogy a fejlődésnek egyensúlyt kell teremtenie a társadalmi, gazdasági és környezeti fenntarthatóság között.

  Jósa Viktor a fenntarthatósági átmenethez szükséges kompetenciákat mutatta be, egy szabadon hozzáférhető eszközkészletet, a Sustainaware kompetenciamodell segítségével, amely tele van a környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos oktatási játékokkal és csoportos tevékenységekkel, ezáltal belépési pontként szolgálhat a fiatalok számára, hogy munkatapasztalatot gyűjtsenek azáltal, hogy maguk is facilitátorokká válnak.

  ![honlapra3](https://cms.pact4youth.hu/uploads/honlapra3_04611d2391.jpeg)

  Beke Judit a GILE Alapítvány elnöke megismertette a résztvevőket a GiLE Alapítvány által kiadott, nyílt hozzáférésű, lektorált tudományos folyóirattal, amely a 21. század, a digitális korszak személyes készségeinek fejlesztését helyezi a középpontba.

  [GiLE Journal of Skills Development](https://gjsd.gile-edu.org/index.php/home)

  A program megvalósítását a Nemzeti Ifjúsági Tanács támogatta.