Skip to content
Kezdőlap » A környezet- és klímavédelem fontossága a fiatalok szemszögéből

A környezet- és klímavédelem fontossága a fiatalok szemszögéből

  Komódi Lili és Szittyai Gergő is a környezeti problémákkal foglalkozó munkacsoportot erősítette. Konkrét javaslataik szerint, a biodiverzitás megőrzésének pozitív hatásai és a nem fenntartható mezőgazdasági folyamatok szigorú szabályozásának érdekében konkrét akciótervet is megfogalmaztak. 

  Olvassátok el elsőként Lili, utána pedig Gergő gondolatait a kint töltött idővel kapcsolatban! 


  Lili élménybeszámolója: 

  “A Salzburgban töltött idő rendkívül hamar elröppent, a workshopok többnyire gördülékenyen és minden alkalommal tartalmasan teltek ami nélkülözhetetlen volt, hisz nem sok időnk jutott átbeszélni a megannyi oldalról megközelíthető témákat, mely esetemben a környezet- és klímavédelem volt. Hamar megtapasztaltam mennyire inspiráló más meglátásait meghallgatni és együtt dolgozni, ötletelni a korombeliekkel a változás elérése érdekében. Tetszett az, hogy a workshopok vezetői figyelmesek voltak, érdeklődően hallgattak minket és partnerként tekintettek ránk, ezt középiskolásként rendkívül jó volt megélni.

  Az én csapatom a környezeti problémák megvitatásakor a kereskedelmet, az energiaforrásokat és a biodiverzitást emelte ki, én az utóbbi témával kapcsolatos javaslatok kidolgozásában vettem részt. Követeléseinkben segítséget kérünk abban, hogy a biodiverzitás megőrzésének pozitív hatásai a társadalom szélesebb köreiben is ismertté váljanak, valamint abban, hogy az erdőírtás és más, nem fenntartható mezőgazdasági folyamatok szigorúan korlátozva legyenek. Annak érdekében, hogy mindez megvalósuljon, fontosnak tartjuk ezen témák beépítését a középiskolások tantervébe, illetve azon tanulók jutalmazását, akik aktívan résztvesznek ezen problémák megvitatásában vagy az EU Future Talks-hoz hasonló események szervezésében. Továbbá, jelentőségteljes előrelépés lenne szemünkben, ha kevésbé jó megvilágításban lennének feltüntetve az olyan termékek, melyek előállításához a természetes erőforrások végletekig való kiaknázása szükséges, ezáltal kisebb népszerűségnek örvendenének.

  Én azt remélem, hogy az utolsó konferencián közvetített javaslataink célba érnek és kezdetét veszi egy olyan általunk generált változási folyamat, amely bizonyítaná, hogy a fiatalok is képesek érdemben fellépni a minket körülvevő problémák ellen.”

  Gergő személyes érintettsége révén is igazán kivette részét a csapatmunkából: 

  A feladat különösen testhezálló volt, hiszen szülővárosomban baráti segítséggel is foglalkozom a témával, sőt még egy saját szervezetünk is van a Zöld Sopronért Társaság. Este városnéző kalandjátékban vettünk részt, majd egy kiváló vacsorával koronáztuk meg a napot. 

  Másnap az európai parlamenti képviselők érkezése előtt még volt alkalmunk utoljára megvitatni javaslatainkat és kérdéseinket. Számomra nagyon megtisztelő volt hogy az én szavam is számított a csapatba így a képviselőkhöz is eljuthattak gondolataim közvetett módon. A politikusok kielégítő válaszokkal szolgáltak a legtöbb kérdésünkre, ha pedig nem így tették tovább konkretizálva kérdeztük őket. A korábbiakhoz hasonlóan ismét ízletes étkezéssel zárhattuk a programot. 

  Bár három nap nem hosszú idő úgy érzem mégis volt alkalmunk megismerni a város és egy kicsit egymást is, valamint mindeközben Európa jövőképéről is sikeresen elmélkedtünk. Remélem hamarosan megint lesz alkalmam hasonló találkozáson, eszmecserén részt venni.”

  A group of people standing outside a building

Description automatically generated with medium confidence