Skip to content
Kezdőlap » A fenntarthatóság és a River Quiz projekt

A fenntarthatóság és a River Quiz projekt

  Az Ifjúsági Paktum Egyesület jövőbeli tervei közt szerepel a fenntarthatóság, környezetvédelem és a társadalmi szerepvállalás tudatosítása a fiatalokban. Az említett területeken tevékenykedő fiatal szakemberekkel elkezdődött a programok tervezése.

  A River Quiz projekt

  Az Ifjúsági Paktum Egyesület tagjai részt vettek a Reményt a Gyermekek Közhasznú Egyesület partnerségi projektjének trainingjén, ahol megismerkedtek a projekt alapötletével, a víz,-és környezetvédelem hazai és a szomszédos országok helyzetéről szóló kutatással és a fejlesztett gyakorlatokkal.

  ![zlt](https://cms.pact4youth.hu/uploads/zlt_6e03b98f80.jpeg)

  A környezet megóvása és az ivóvízforrások szennyezéstől való védelme a modern társadalom egyik legnagyobb és legjelentősebb kihívása. Kiemelten fontos a vízkészletek védelmének fontosságáról szóló oktatás és a tudatosság növelése a mindennapi élet során.

  Ennek érdekében szervezték meg és valósították meg sikeresen a „River Quiz” elnevezésű nemzetközi Erasmus+ sportprojektet, melyben Szerbia, Románia, Horvátország, Magyarország és Bulgária felsőoktatási és sportintézményei is részt vettek. Az Európai Unió által finanszírozott projekt amellett, hogy felhívja a figyelmet az ökológia és a tudatosság fontosságára ezen a területen, a fiatalabb iskoláskorú gyermekek képességeinek fejlesztését is célul tűzte ki sportoláson és sportjátékokon keresztül.

  Az alapötlet, amiből kiindultunk, az volt, hogy játékon, azaz irányított fizikai tevékenységen keresztül adjuk át a gyerekeknek a tudást erről a területről. A Dunára támaszkodtunk, mert az a folyó volt a kapcsolat a projektben részt vevő országok között, és ennek szennyezése és fontossága adta az alapötletet. A projektben részt vevő minden országnak az volt a feladata, hogy négy olyan játékot tervezzen vagy adaptáljon gyermekek számára, amelyekben a víz erőforrásként vagy közegként szerepelt. – foglalta össze a projektet a hazai projektvezető.

  A projekt 2021 januárjában indult az oktatási és sportrendszer intézményeinek és magánszemélyeinek kutatásával és felmérésével:

  Minden partner azt kutatta, hogy országuk intézményei hogyan kezelik a túlzott vízfogyasztás és szennyezés problémáit, és hogyan szabályozzák ezeket a területeket, vagyis mennyire fontos számukra a „kék gazdaság”. A válaszadók kérdésekre válaszoltak a tájékoztatással és a hulladékkezelés módjaival, a víztakarékossággal, a vízi sportokkal, a vízisport hagyományaival és játékaival kapcsolatban az egyes országokra levetítve. E felmérések eredményeiből indultunk ki a projekt során felhasznált gyermekjátékok és kvízkérdések meghatározása során.

  Ezt követően elkészültek a módszertani anyagok, amelyeket a testnevelő tanárok és más sportpedagógusok használhatnak a gyermekekkel való munka során. A projektben részt vevő országok mindegyike tréninget tartott, amely összehozta a játékon keresztüli tanulást és a környezeti nevelés fontosságát ebben a korban. – fejtette ki véleményét Radics János, a projekt sport szakértője.

  ![éhth](https://cms.pact4youth.hu/uploads/ehth_510e61d56b.jpeg)

  A Reményt a Gyermekeknek Közhasznú Egyesület módszerként a sport általi nevelést választotta. A projekt szakértője Radics János, aki szertorna edzőként és gyógypedagógusként fiatalokkal és gyermekekkel foglalkozik. A projekt vezetővel és a kutatás készítőivel együttműködve négy, a vízhez és a környezetvédelemhez köthető játékot fejlesztett ki. 

  A nemzetközi találkozók során a partnerek bemutatták egymásnak a kutatás eredményeit és a gyakorlatokat. A projekt zárása Bukarestben a River Fest eseményen történt, ahol a meghívott gyermekek kipróbálták a feladatokat és véleményezték azokat.

  A módszertanok ismertetése, a kutatás eredménye és a gyakorlatok a projekt kiadványában hamarosan elérhetők lesznek a hazai partner weboldalán, a [https://hopeforchildren.hu](https://hopeforchildren.hu)/ címen.