Skip to content
Kezdőlap » A döntéshozatal fontossága Európa jövője szempontjából

A döntéshozatal fontossága Európa jövője szempontjából

  Bakkay Levente a döntéshozatali szintekkel kapcsolatos munkacsoportban dolgozott, így az itt szerzett tapasztalait osztja meg velünk. Beleláthatunk milyen volt a közös munka a jelenlevőkkel és abba is, milyen új tudást szerzett, amely a többi résztvevő egyéni perspektívái mellett formálták az ő nézőpontját. 

  Egy igazán intenzív 3 napon vettek részt a fiatalok! Gyere, láss be a kulisszák mögé te is!


  2022. március 23. és 25. között a Pact 4 Youth Magyarország közreműködésével részt vehettem Salzburgban egy három napos nemzetközi tréningen, melyen Ausztriából, és a szomszédos országokból vettek részt 18 és 23 év közötti fiatalok a Conference on the Future of Europe program keretein belül, hogy kisebb munkacsoportokban megvitassák az Európai Unió legsürgetőbb kérdéseit. 

  Az eseményen négy témakör került feldolgozásra, melyek közül én a döntéshozatali szintekkel kapcsolatos munkacsoportban vettem részt, amely arra a kérdésre kereste a választ, hogy vajon az Unió inkább nemzeti szinten, vagy szupranacionális szinten hozzon döntéseket a minél hatékonyabb működés érdekében. 

  Az én munkacsoportom kezdetben az európai integráció történeti áttekintésével foglalkozott, annak érdekében, hogy megláthassuk azokat a történelmi hatásokat és kapcsolatokat, melyek a jelen helyzetet is alakítják, ezáltal ihletet adnak a jövőbeni megoldások alapjához. 

  Az áttekintés teljesen interaktív keretek között zajlott, sokszor közösen vitattunk át egyes eseményeket, valamint voltak olyan játékos feladatok is, amelyek gondolatébresztő erővel hatottak, ezáltal elősegítették az ötletelési fázist is. 

  Az első részt követően kisebb csoportokra oszlottunk, és tematikus beosztás szerint minden csoportnak ki kellett dolgoznia két fő javaslatot, melyeket utána közösen megvitattunk, és egy szavazás útján kiválasztottuk azt a három ötletet, melyet végül a plenáris ülésen is prezentáltunk. A megbeszélések végig kiváló hangulatban teltek, a csoportunk nagyon gyorsan összeszokott, és a plenáris ülésre ennek köszönhetően kész javaslatokkal tudtunk felállni, ami a gyümölcsöző közös munkánkat igazolta.

  Összességében számomra felejthetetlen élmény volt a Salzburgban töltött három nap, mind közösségi, mind szakmai téren. A szervezők nagyon odafigyeltek arra, hogy a résztvevőknek legyen lehetősége egymást minél jobban megismerni, és új barátságokat kötni, és egyes barátságok még a mai napig fennmaradtak, amiért elképesztően hálás vagyok. A közösségi élmények mellett szakmai téren is sok tapasztalatot szerezhettem, és nemzetközi tanulmányok szakos hallgatóként kifejezetten örültem annak, hogy ilyen sok fiatal érdeklődik aktívan az EU jövője iránt, és ez a közeg engem is inspirált arra, hogy minél tevékenyebben részt vegyek a javaslatok kidolgozásában. 

  Habár már egyetemi tanulmányaim alatt sok ismeretet elsajátíthattam az Európai Unió kapcsán, a három nap folyamán is sikerült sok új tudást szereznem, és a többi résztvevő egyéni perspektívái az én nézőpontomat is formálták, más szemszögből vizsgálok ezentúl több kérdést is a jövőben. 

  A rendezvény lebonyolítása is elsőrangú volt, ezúton szeretném megköszönni mindenkinek, aki részt vett a szervezési feladatokban, és nagyon remélem, hogy a későbbiekben sok résztvevővel találkozhatok még valamilyen fórumon, akár már szakmai közegben.

  Bakkay Levente